Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Gazpacho

(26)
30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
153 kcal / 1 porcję (361 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    42.47 kcal
    2.12%
  • Białko
    0.90 g
    1.8%
  • Węglowod.
    4.49 g
    1.66%
  • Tłuszcze
    2.99 g
    4.27%
  • Błonnik
    1.36 g
    5.44%
  • GDA
    2.12 %
Składniki
  • Pomidor - 500g
  • Ogórek gruntowy - 35g (sztuka)
  • Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
  • Cebula dymka - 10g (½ sztuki)
  • Papryczka chili - 5g (¼ sztuki)
  • Limonka - 50g (½ sztuki)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz biały - 1g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Najlepiej na sitku, aby sok skapywał do naczynia. Do soku dodaj miąższ z pomidorów.

KROK 2: Pozostałe warzywa umyj, ogórki obierz. Wszystkie pokrój w kostkę i zostaw 1/4 porcji warzyw do dekoracji. Resztę dodaj do pomidorów. Całość dopraw odrobiną chili, sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Zmiksuj blenderem (dopraw do smaku solą i pieprzem) i wstaw do lodówki na około 2 godziny.

KROK 3: Zupę przelej do miseczek i udekoruj warzywami.

Chłodnik najlepiej smakuje w towarzystwie pełnoziarnistej bagietki.

Smacznego!