Gazpacho
(26)
30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
153 kcal / 1 porcję (361 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność42.47 kcal2.12%
-
Białko0.90 g1.8%
-
Węglowod.4.49 g1.66%
-
Tłuszcze2.99 g4.27%
-
Błonnik1.36 g5.44%
-
GDA2.12 %
Składniki
- Pomidor - 500g
- Ogórek gruntowy - 35g (sztuka)
- Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
- Cebula dymka - 10g (½ sztuki)
- Papryczka chili - 5g (¼ sztuki)
- Limonka - 50g (½ sztuki)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz biały - 1g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Najlepiej na sitku, aby sok skapywał do naczynia. Do soku dodaj miąższ z pomidorów.
KROK 2: Pozostałe warzywa umyj, ogórki obierz. Wszystkie pokrój w kostkę i zostaw 1/4 porcji warzyw do dekoracji. Resztę dodaj do pomidorów. Całość dopraw odrobiną chili, sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Zmiksuj blenderem (dopraw do smaku solą i pieprzem) i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
KROK 3: Zupę przelej do miseczek i udekoruj warzywami.
Chłodnik najlepiej smakuje w towarzystwie pełnoziarnistej bagietki.
Smacznego!