Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Salsa verde

(23)
10 minut
4-6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
110 kcal / 1 porcję (44 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    250.97 kcal
    12.55%
  • Białko
    5.60 g
    11.2%
  • Węglowod.
    5.11 g
    1.89%
  • Tłuszcze
    24.32 g
    34.74%
  • Błonnik
    2.31 g
    9.24%
  • GDA
    12.55 %
Składniki
  • Natka pietruszki pęczek - 36g (2 pęczki)
  • Koperek pęczek - 8g (½ pęczka)
  • Mięta świeża - 10g (2 gałązki)
  • Szczypiorek pęczek - 20g (½ pęczka)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Anchois - 20g (5 filetów)
  • Kapary - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Zioła umyj i osusz. Posiekaj. Do malaksera lub blendera włóż liście natki pietruszki. Dodaj obrany ząbek czosnku, koperek, szczypiorek i miętę. Wszystkie zioła miksuj, aż będą drobno roztarte.

KROK 2: Dodaj łyżkę soku z cytryny, fileciki anchois i kapary, osączone z zalewy. Miksuj jeszcze raz, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

KROK 3: Cały czas miksując, dolewaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek, aż sos zgęstnieje.

*Podawaj od razu jako dodatek do mięs, ryb lub grzanek

Smacznego!