Pesto bazyliowe
(26)
10 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
162 kcal / 1 porcję (35 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność469.96 kcal23.5%
-
Białko13.20 g26.4%
-
Węglowod.3.93 g1.46%
-
Tłuszcze46.40 g66.29%
-
Błonnik0.98 g3.92%
-
GDA23.5 %
Składniki
- Bazylia świeża - 40g (8 gałązek)
- Parmezan tarty - 32g (4 łyżki stołowe)
- Orzeszki pinii - 20g (2 łyżki stołowe)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do pojemnika blendera włóż wszystkie składniki na pesto oprócz soli. Zmiksuj, pozostawiając składniki w malutkich drobinkach.
KROK 2: Posól dopiero, gdy pesto będziesz dodawać do potraw.
Smacznego!