Bataty pieczone z kolendrą
(41)
40 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
217 kcal / 1 porcję (208 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność104.41 kcal5.22%
-
Białko1.56 g3.12%
-
Węglowod.19.41 g7.19%
-
Tłuszcze2.51 g3.59%
-
Błonnik2.92 g11.68%
-
GDA5.22 %
Składniki
- Bataty - 400g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Kolendra swieża - 4g (¼ pęczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 220oC. Bataty wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół i delikatnie natrzyj olejem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprósz solą i zapiekaj przez około 30 minut, do momentu aż będą miękkie.
KROK 2: Upieczone bataty przełóż na talerz i posyp posiekaną kolendrą (lub natką pietruszki).
Podawaj do mięs i ryb jako zamiennik ziemniaków lub przekąskę
Smacznego!