Pasta z pieczonego bakłażana
(17)
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
66 kcal / 1 porcję (71 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność93.63 kcal4.68%
-
Białko2.99 g5.98%
-
Węglowod.6.40 g2.37%
-
Tłuszcze7.03 g10.04%
-
Błonnik2.86 g11.44%
-
GDA4.68 %
Składniki
- Bakłażan - 300g
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
- Tahini - 24g (2 łyżki stołowe)
- Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do temp. 180oC
KROK 2: Bakłażana umyj, przekrój na pół, skrop oliwą i wsuń do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut, aż warzywo będzie miękkie w środku.
KROK 3: Miąższ wydrąż łyżką, odłóż do miseczki i ostudź.
KROK 4: Do miąższu dodaj resztę składników i rozgnieć widelcem. Dopraw do smaku. Pastę przełóż do miski, skrop oliwą z oliwek.
Smacznego!