Rukola z pomidorkami, parmezanem i octem balsamicznym
(13)
10 minut
1-2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
340 kcal / 1 porcję (298 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność114.25 kcal5.71%
-
Białko3.96 g7.92%
-
Węglowod.5.19 g1.92%
-
Tłuszcze9.18 g13.11%
-
Błonnik1.30 g5.2%
-
GDA5.71 %
Składniki
- Rukola - 60g (3 garście)
- Pomidor koktajlowy - 160g (8 sztuk)
- Parmezan w kawałku - 20g
- Ocet balsamiczny - 12g (2 łyżki stołowe)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Granat - 25g (¼ sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Rukolę opłucz i ułóż w płaskiej misce.
KROK 2: Pomidorki umyj, przekrój na pół i ułóż na sałacie.
KROK 3: Parmezan pokrusz w rękach na mniejsze kawałki i dodaj do rukoli.
KROK 4: Ocet balsamiczny połącz z oliwą z oliwek i solą. Zamieszaj. Sosem polej sałatkę i całość udekoruj kilkoma ziarenkami granatu.
Smacznego!