Domowe mleko migdałowe
(49)
9 godz.
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
172 kcal / 1 porcję (254 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność67.56 kcal3.38%
-
Białko2.36 g4.72%
-
Węglowod.2.42 g0.9%
-
Tłuszcze6.14 g8.77%
-
Błonnik1.52 g6.08%
-
GDA3.38 %
Składniki
- Migdały - 150g (150 sztuk)
- Woda ciepła - 120g (½ szklanki)
- Woda mineralna niegazowana - 1000g (4 ¼ szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Migdały zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. Opłucz i obierz ze skórki.
KROK 2: Migdały zalej zimną woda i odstaw na około 8 godzin w ciemne miejsce.
KROK 3: Po tym czasie odcedź migdały i wrzuć je do blendera. Dolej wodę mineralną i miksuj wszystko około 5-7 minut.
KROK 4: Na dużej misce umocuj ścierkę bawełnianą lub gęstą gazę. Powoli przelewaj przez nią zawartość blendera, aby odcedzić mleczko.
KROK 5: Wyciśnij do miski pozostałą zawartość płynu z papki.
Mleczko przechowuj w słoiku i w lodówce, około 3 dni.
Smacznego!