Omlet z mozzarellą i pomidorami
(32)
10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
294 kcal / 1 porcję (288 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność101.93 kcal5.1%
-
Białko7.52 g15.04%
-
Węglowod.3.22 g1.19%
-
Tłuszcze6.92 g9.89%
-
Błonnik0.74 g2.96%
-
GDA5.1 %
Składniki
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Mozzarella - 30g (2 plastry)
- Pomidor - 100g
- Cebula - 40g (½ sztuki)
- Czosnek mały - 3g (ząbek)
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
- Bazylia świeża - 5g (gałązka)
- Koperek siekany - 4g (½ łyżki stołowej)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Pomidora sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Pokrój w kostkę.
KROK 2: Na patelni rozgrzej oliwę lub olej roślinny i zeszklij cebulkę. Dodaj posiekany czosnek, chwilę podsmaż i dorzuć pomidora. Przykryj i podduś chwilę.
KROK 3: Jajka roztrzep, wlej na patelnię. Smaż około 3-4 minuty na wolnym ogniu. Dorzuć posiekaną mozzarellę i duś pod przykryciem, do momentu aż jajka się zetną. Omlet dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
KROK 4: Bazylię posiekaj i wraz z koperkiem posyp nią omlet. Przełóż go na talerz i podawaj z pieczywem i świeżą sałatką.
Smacznego!