Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Omlet z mozzarellą i pomidorami

(32)
10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
294 kcal / 1 porcję (288 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    101.93 kcal
    5.1%
  • Białko
    7.52 g
    15.04%
  • Węglowod.
    3.22 g
    1.19%
  • Tłuszcze
    6.92 g
    9.89%
  • Błonnik
    0.74 g
    2.96%
  • GDA
    5.1 %
Składniki
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Mozzarella - 30g (2 plastry)
  • Pomidor - 100g
  • Cebula - 40g (½ sztuki)
  • Czosnek mały - 3g (ząbek)
  • Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
  • Bazylia świeża - 5g (gałązka)
  • Koperek siekany - 4g (½ łyżki stołowej)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Pomidora sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Pokrój w kostkę.

KROK 2: Na patelni rozgrzej oliwę lub olej roślinny i zeszklij cebulkę. Dodaj posiekany czosnek, chwilę podsmaż i dorzuć pomidora. Przykryj i podduś chwilę.

KROK 3: Jajka roztrzep, wlej na patelnię. Smaż około 3-4 minuty na wolnym ogniu. Dorzuć posiekaną mozzarellę i duś pod przykryciem, do momentu aż jajka się zetną. Omlet dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

KROK 4: Bazylię posiekaj i wraz z koperkiem posyp nią omlet. Przełóż go na talerz i podawaj z pieczywem i świeżą sałatką.

Smacznego!