Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Ciasto marchewkowe

(60)
75 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
284 kcal / 1 porcję (146 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    195.06 kcal
    9.75%
  • Białko
    6.15 g
    12.3%
  • Węglowod.
    27.33 g
    10.12%
  • Tłuszcze
    7.41 g
    10.59%
  • Błonnik
    3.06 g
    12.24%
  • GDA
    9.75 %
Składniki
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 360g (24 łyżek stołowych)
  • Marchew - 400g
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 115g (½ szklanki)
  • Maślanka naturalna 0,5 % tłuszczu - 240g (szklanka)
  • Miód pszczeli - 120g (10 łyżeczek)
  • Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Orzechy włoskie - 60g (15 sztuk)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Marchew umyj, obierz, podziel na mniejsze części i ugotuj do miękkości.

KROK 2: Odcedzoną marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

KROK 3: Żółtka jaj, maślankę, mleko, miód i olej zmiksuj razem, dodaj marchew i wymieszaj.

KROK 4: Do uprzednio przygotowanej masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, całość starannie wymieszaj.

KROK 5: Orzechy podpraż na suchej patelni, następnie posiekaj i dodaj do reszty składników.

KROK 6: Białka jaj ubij na sztywną pianę i dodaj do masy delikatnie mieszając (nie miksuj).

KROK 7: Ciasto przelej do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Piecz przez godzinę w rozgrzanym do 180°C piekarniku.

*Aby ciasto marchewkowe smakowało jeszcze lepiej, możesz wykonać polewę z serka typu Philadelphia zmieszanego z cukrem waniliowym, a na wierzch wysypać resztę podprażonych orzechów lub wiórki kokosowe.

Smacznego!