Jabłko pieczone z twarożkiem waniliowym
(10)
40 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
200 kcal / 1 porcję (229 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność87.28 kcal4.36%
-
Białko3.29 g6.58%
-
Węglowod.17.45 g6.46%
-
Tłuszcze1.12 g1.6%
-
Błonnik1.76 g7.04%
-
GDA4.36 %
Składniki
- Jabłko - 300g
- Rodzynki, suszone - 15g (łyżka stołowa)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Ser twarogowy półtłusty - 60g (3 łyżki stołowe)
- Cukier brązowy - 5g (łyżeczka)
- Cukier waniliowy - 2g (½ łyżeczki)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zacznij od nagrzania piekarnika do 180oC
KROK 2: Jabłko dokładnie umyj i odkrój górną cześć. Wydrąż gniazda nasienne, a powstałe miejsce wypełnij rodzynkami i cynamonem. Przykryj ściętą częścią jabłka i wstaw do piekarnika. Piecz około 25 minut.
KROK 3: W miseczce rozgnieć ser biały z jogurtem, cukrem brązowym i waniliowym. Wymieszaj.
KROK 4: Upieczone jabłko lekko przestudź, do środka dodaj twarożek, skrop miodem i podawaj.
Smacznego!