Zupa krem z selera
(6)
50 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
152 kcal / 1 porcję (902 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność16.85 kcal0.84%
-
Białko0.96 g1.92%
-
Węglowod.3.95 g1.46%
-
Tłuszcze0.75 g1.07%
-
Błonnik1.47 g5.88%
-
GDA0.84 %
Składniki
- Seler korzeniowy - 800g
- Ziemniaki - 150g (2 sztuki)
- Por - 260g (sztuka)
- Jabłko - 130g
- Wywar warzywny - 2000g (8 ⅓ szklanki)
- Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
- Gałka muszkatołowa mielona - 1g (2 szczypty)
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Na dnie dużego garnka rozgrzej kilka łyżek oleju, pora pokrój w talarki i dodaj do garnka, dusząc go na małym ogniu przez około 5 - 8 minut do czasu, aż będzie miękki i słodki.
KROK 2: W międzyczasie obierz selera, ziemniaka i jabłko, a następnie pokrój w drobną kostkę - szczególnie ziemniaki i seler powinny być pokrojone na małe kawałki. Dodaj warzywa do pora, dokładnie zamieszaj i wlej bulion. Gotuj pod przykryciem przez około 20 - 30 minut do czasu, aż warzywa będą bardzo, bardzo miękkie.
KROK 3: Ugotowane w bulionie warzywa zmiksuj na gładki krem, wlej szklankę mleka i doprawadź do smaku solą, pieprzem oraz sporą szczyptą gałki i ponownie zmiksuj.
*Podawać z czosnkowymi grzankami.
Smacznego!