Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Zupa krem z selera

(6)
50 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
152 kcal / 1 porcję (902 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    16.85 kcal
    0.84%
  • Białko
    0.96 g
    1.92%
  • Węglowod.
    3.95 g
    1.46%
  • Tłuszcze
    0.75 g
    1.07%
  • Błonnik
    1.47 g
    5.88%
  • GDA
    0.84 %
Składniki
  • Seler korzeniowy - 800g
  • Ziemniaki - 150g (2 sztuki)
  • Por - 260g (sztuka)
  • Jabłko - 130g
  • Wywar warzywny - 2000g (8 ⅓ szklanki)
  • Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 1g (2 szczypty)
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Na dnie dużego garnka rozgrzej kilka łyżek oleju, pora pokrój w talarki i dodaj do garnka, dusząc go na małym ogniu przez około 5 - 8 minut do czasu, aż będzie miękki i słodki.

KROK 2: W międzyczasie obierz selera, ziemniaka i jabłko, a następnie pokrój w drobną kostkę - szczególnie ziemniaki i seler powinny być pokrojone na małe kawałki. Dodaj warzywa do pora, dokładnie zamieszaj i wlej bulion. Gotuj pod przykryciem przez około 20 - 30 minut do czasu, aż warzywa będą bardzo, bardzo miękkie.

KROK 3: Ugotowane w bulionie warzywa zmiksuj na gładki krem, wlej szklankę mleka i doprawadź do smaku solą, pieprzem oraz sporą szczyptą gałki i ponownie zmiksuj.

*Podawać z czosnkowymi grzankami.

Smacznego!