Falafel
(35)
20 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
224 kcal / 1 porcję (74 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność303.14 kcal15.16%
-
Białko12.99 g25.98%
-
Węglowod.36.67 g13.58%
-
Tłuszcze13.75 g19.64%
-
Błonnik9.28 g37.12%
-
GDA15.16 %
Składniki
- Ciecierzyca, nasiona suche - 250g (1 ¼ szklanki)
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
- Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Kolendra swieża - 15g (pęczek)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 40g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ciecierzycę namocz przez noc w wodzie.
KROK 2: Następnego dnia odsącz ciecierzycę i zmiel na gładką masę wraz z jajkiem, natką, kolendrą, posiekaną cebulką, czosnkiem i przyprawami.
KROK 3: Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i smaż w głębokim, rozgrzanym oleju na złoto. Odsącz kotleciki na ręczniku papierowym. Podawaj od razu z pitą i humusem.
Smacznego!