Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Falafel

(35)
20 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
224 kcal / 1 porcję (74 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    303.14 kcal
    15.16%
  • Białko
    12.99 g
    25.98%
  • Węglowod.
    36.67 g
    13.58%
  • Tłuszcze
    13.75 g
    19.64%
  • Błonnik
    9.28 g
    37.12%
  • GDA
    15.16 %
Składniki
  • Ciecierzyca, nasiona suche - 250g (1 ¼ szklanki)
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
  • Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Kolendra swieża - 15g (pęczek)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 40g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ciecierzycę namocz przez noc w wodzie.

KROK 2: Następnego dnia odsącz ciecierzycę i zmiel na gładką masę wraz z jajkiem, natką, kolendrą, posiekaną cebulką, czosnkiem i przyprawami.

KROK 3: Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i smaż w głębokim, rozgrzanym oleju na złoto. Odsącz kotleciki na ręczniku papierowym. Podawaj od razu z pitą i humusem.

Smacznego!