Sałatka z tofu
(24)
20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
587 kcal / 1 porcję (412 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność142.37 kcal7.12%
-
Białko7.97 g15.94%
-
Węglowod.11.25 g4.17%
-
Tłuszcze7.99 g11.41%
-
Błonnik1.63 g6.52%
-
GDA7.12 %
Składniki
- Serek tofu wędzony - 300g (15 plastrów)
- Mąka kukurydziana - 45g (3 łyżki stołowe)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sos sojowy - 20g (4 łyżeczki)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Sezam, nasiona - 10g (łyżka stołowa)
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Papryka zielona - 140g (sztuka)
- Brokuły - 50g
- Orzeszki ziemne - 15g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Tofu pokrój w kostkę, nie odciskaj z płynu. Każdą kostkę zapanieruj w mące kukurydzianej, wrzuć na rozgrzaną oliwę z oliwek i smaż kilka minut mieszając, aż do zezłocenia się tofu.
KROK 2: Tofu obtocz w sosie sojowym, miodzie i sezamie. Wrzuć do miski. Dodaj pokrojoną w paski paprykę czerwoną i zielona i różyczki brokułów ugotowanych na parze. Całość pospy podprazonymi w piekarniku orzeszkami.
Smacznego!