Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Krem pieczarkowy

(42)
30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
179 kcal / 1 porcję (521 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    34.34 kcal
    1.72%
  • Białko
    1.66 g
    3.32%
  • Węglowod.
    2.09 g
    0.77%
  • Tłuszcze
    2.92 g
    4.17%
  • Błonnik
    0.89 g
    3.56%
  • GDA
    1.72 %
Składniki
  • Pieczarki - 400g (20 sztuk)
  • Cebula - 60g (⅔ sztuki)
  • Bulion drobiowy z kostki rosołowej - 480g (2 szklanki)
  • Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
  • Jogurt typu greckiego - 80g (4 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W rondlu rozpuść połowę ilości masła, dodaj cebulę, gotuj do miękkości przez 10 minut, uważając aby cebula nie zaczęła się rumienić. Dodaj resztę masła i pieczarki i gotuj przez około 5 minut, aż pieczarki się zrumienią.

KROK 2: Dodaj bulion i estragon, zagotuj, zmniejsz płomień do minimum, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

KROK 3: Przelej do blendera i zmiksuj. Następnie przelej z powrotem do czystego rondla. Dodaj śmietankę, sól i pieprz do smaku. Przed podaniem podgrzej, ale nie zagotowuj.

KROK 4: Przelej do miseczek i udekoruj dodatkowym posiekanym estragonem, kleksami śmietany i pieprzem.

Smacznego!