Zupa krem z brokułów z migdałami
(12)
25 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
256 kcal / 1 porcję (523 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność48.99 kcal2.45%
-
Białko2.22 g4.44%
-
Węglowod.3.50 g1.3%
-
Tłuszcze3.91 g5.59%
-
Błonnik1.42 g5.68%
-
GDA2.45 %
Składniki
- Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
- Brokuły - 400g
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Migdały - 30g (30 sztuk)
- Czosnek duży - 3g (½ ząbka)
- Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 10g (łyżka stołowa)
- Śmietana 12% tłuszczu - 72g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Brokuły umyj i pokrój tak, aby łodygi i różyczki były osobno. Cebulę pokrój w kosteczkę.
KROK 2: Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj roztarty czosnek i połowę migdałów. Smaż krótko ciągle mieszając.
KROK 3: Do gorącego wywaru dorzuć ogonki brokułów i podsmażoną cebulę z migdałami. Doprowadź do wrzenia. Dorzuć różyczki brokułów i gotuj na małym ogniu około 10 minut.
KROK 4: Gdy zupa lekko przestygnie zmiksuj ją na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj ze śmietaną, dodaj pozostałe migdały. Zupę możesz udekorować łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego.
*Podawaj jako samodzielne danie z dodatkiem grzanek.
Smacznego!