Papryka faszerowana mięsem z kurczaka BG
(0)
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
227 kcal / 1 porcję (364 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność62.37 kcal3.12%
-
Białko6.84 g13.68%
-
Węglowod.5.58 g2.07%
-
Tłuszcze2.12 g3.03%
-
Błonnik1.62 g6.48%
-
GDA3.12 %
Składniki
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 95g
- Cebula - 40g (½ sztuki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 15g (łyżeczka)
- Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zacznij od nagrzania piekarnika do 180oC.
KROK 2: Paprykę dokładnie umyj, odkrój górną część (zachowaj ją na później) i oczyść z pestek.
KROK 3: Cebulę pokrój w kostkę.
KROK 4: Mięso umyj, zmiel w maszynce dwukrotnie, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z cebulą i koncentratem. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Tak przygotowanym farszem nadziej paprykę.
KROK 5: Paprykę z mięsem przykryj uprzednio odciętym ogonkiem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut w temp. 180oC.
KROK 6: Upieczoną paprykę udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami i dodatkiem surówki.
Smacznego!