Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Papryka faszerowana mięsem z kurczaka BG

(0)
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
227 kcal / 1 porcję (364 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    62.37 kcal
    3.12%
  • Białko
    6.84 g
    13.68%
  • Węglowod.
    5.58 g
    2.07%
  • Tłuszcze
    2.12 g
    3.03%
  • Błonnik
    1.62 g
    6.48%
  • GDA
    3.12 %
Składniki
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 95g
  • Cebula - 40g (½ sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 15g (łyżeczka)
  • Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Zacznij od nagrzania piekarnika do 180oC.

KROK 2: Paprykę dokładnie umyj, odkrój górną część (zachowaj ją na później) i oczyść z pestek.

KROK 3: Cebulę pokrój w kostkę.

KROK 4: Mięso umyj, zmiel w maszynce dwukrotnie, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z cebulą i koncentratem. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Tak przygotowanym farszem nadziej paprykę.

KROK 5: Paprykę z mięsem przykryj uprzednio odciętym ogonkiem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut w temp. 180oC.

KROK 6: Upieczoną paprykę udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami i dodatkiem surówki.

Smacznego!