Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Lasagna Bolognese

(12)
2,5 godziny
8 osób
trudny
Wartości odżywcze
527 kcal / 1 porcję (370 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    142.61 kcal
    7.13%
  • Białko
    8.14 g
    16.28%
  • Węglowod.
    10.46 g
    3.87%
  • Tłuszcze
    7.08 g
    10.11%
  • Błonnik
    0.62 g
    2.48%
  • GDA
    7.13 %
Składniki
  • Makaron lasagne - 102g
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Cebula - 65g (¾ sztuki)
  • Seler naciowy - 90g (2 łodygi)
  • Marchew - 120g
  • Boczek wędzony Pancetta - 150g (10 łyżek stołowych)
  • Mięso mielone z indyka - 475g (4 ⅔ porcji)
  • Wino białe, wytrawne - 300g (2 lampki)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 120g (8 łyżeczek)
  • Wywar warzywno-drobiowy - 200g (szklanka)
  • Przecier pomidorowy - 360g (1 ½ szklanki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1.5g (3 szczypty)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Masło ekstra - 40g (8 łyżeczek)
  • Mąka pszenna, typ 550 - 60g (½ szklanki)
  • Mleko UHT, 2% tłuszczu - 690g (3 szklanki)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 1g (2 szczypty)
  • Parmezan tarty - 150g (18 ⅔ łyżki stołowej)

Sposób przyrządzenia

SOS BOLOŃSKI

KROK 1: Zeszklij na oliwie z oliwek drobno posiekaną cebulę, dodaj również posiekany seler naciowy i startą na drobnych oczkach marchewkę. Smaż dotkąd, aż wszystkie warzywa będą lekko miękkie.

KROK 2: Przesuń warzywa na skraj patelni i zrób na niej wolne miejsce. Dodaj w to miejsce pokrojony drobno boczek, mocno go zrumień, a następnie wymieszaj całość z warzywami.

KROK 3: Znów przesuń wszystko na bok patelni, a następnie dodawaj mięso mielone. Gdy całe mięso będzie dobrze wysmażone, wymieszaj całość z boczkiem i warzywami.

KROK 4: Przełóż całą zawartość patelni do większego garnka, a następnie dodaj do niego wino. Gotuj na średniej wielkości ogniu przez około 3-4 minuty, a następnie dodaj gorący bulion warzywno-drobiowy (wcześniej wymieszany z koncentratem pomidorowym).

KROK 5: Całość zagotuj, a następnie, gdy masa zacznie bulgotać, dodaj przecier pomidorowy. Dopraw do smaku według upodobania solą i pieprzem. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Mieszaj w trakcie gotowania co jakiś czas.

SOS BESZAMELOWY:

KROK 1: W dość wysokim garnku rozpuść masło, następnie dodaj do niego mąkę i smaż przez około 2-3 minuty stale i szybko mieszając. Stopniowo wlewaj mleko ciągle mieszając (aby masa się nie przypaliła).

KROK 2: Mieszaj dotąd, aż masa będzie gładka, bez grudek. Gotuj jeszcze chwilę przez kilka minut, następnie odstaw z ognia i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz świeżo mieloną gałką muszkatołową.

ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW:

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 175 st. Celsjusza (nie ustawiaj termoobiegu). Żaroodporną formę na całe danie nasmaruj dokładnie masłem.

KROK 2: Do żaroodpornego naczynia wylej około 100 ml sosu beszamelowego, następnie ułóż na dnie warstwę płatów makaronu lasagne.

KROK 3: Rozprowadź na płatach makaronu sos boloński. Teraz polej wszystko sosem beszamelowym i posyp parmezanem. Czynność tę powtórz cztery razy.

KROK 4: Powstałą lasagne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut. (Jeśli góra lasagne zacznie się za szybko przypiekać, w połowie czasu pieczenia przykryj ją folią aluminiową).

*Lasagne bolognese jest tradycyjną potrawą wywodzącą się z północnych Włoch. To propozycja dania idealnego na rodzinny, syty obiad. Zazwyczaj funkcjonuje jako samodzielne danie, ale świetnie łączy się z surówkami i warzywami na surowo. Lasagne ma również swoją wegetariańską wersję ze szpinakiem.

Smacznego!