Falafel ze szpinakiem
(17)
30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
180 kcal / 1 porcję (156 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność115.76 kcal5.79%
-
Białko2.62 g5.24%
-
Węglowod.7.90 g2.93%
-
Tłuszcze8.69 g12.41%
-
Błonnik1.14 g4.56%
-
GDA5.79 %
Składniki
- Marchew - 45g
- Ciecierzyca z puszki - 85g (½ szklanki)
- Szpinak świeży - 50g
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
- Mleczko kokosowe - 80g (8 łyżek stołowych)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Odsącz ciecierzycę z zalew, następnie zmiel ją w blenderze. Dodaj do misy blendera umyty szpinak, mleczko kokosowe, czosnek oraz marchewkę. Całość tak powstałej masy dopraw solą, pieprzem i chilli.
KROK 2: Uformuj tak powstałą masę w małe kuleczki. Wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz do momentu, aż kuleczki się przyrumienią.
KROK 3: Na koniec udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!