Dip bakłażanowy
(6)
10 minut + czas pieczenia bakłażana
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
64 kcal / 1 porcję (95 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność67.15 kcal3.36%
-
Białko1.19 g2.38%
-
Węglowod.5.92 g2.19%
-
Tłuszcze5.32 g7.6%
-
Błonnik2.19 g8.76%
-
GDA3.36 %
Składniki
- Bakłażan - 120g
- Pomidor - 50g
- Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Czosnek duży - 2.5g (½ ząbka)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Bakłażana nakłuj widelcem, a następnie układaj na blasze. Piecz w temperaturze 220 st. C. do miękkości około 20-30 minut. Gdy bakłażan jest większych wymiarów, czas pieczenia nieco wydłóż. Po upieczeniu, miąższ bakłażana wyjmij łyżką i umieść w misie blendera.
KROK 2: Do miąższu dodaj czosnek, sok z cytryny, oliwę i miksuj aż do połączenia się wszystkich składników.
KROK 3: Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki, dodaj czerwoną cebulę.
*Dip bakłażanowy najlepiej smakuje podany ze z pełnoziarnistym pieczywem.
Smacznego!