Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Dip bakłażanowy

(6)
10 minut + czas pieczenia bakłażana
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
64 kcal / 1 porcję (95 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    67.15 kcal
    3.36%
  • Białko
    1.19 g
    2.38%
  • Węglowod.
    5.92 g
    2.19%
  • Tłuszcze
    5.32 g
    7.6%
  • Błonnik
    2.19 g
    8.76%
  • GDA
    3.36 %
Składniki
  • Bakłażan - 120g
  • Pomidor - 50g
  • Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Czosnek duży - 2.5g (½ ząbka)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Bakłażana nakłuj widelcem, a następnie układaj na blasze. Piecz w temperaturze 220 st. C. do miękkości około 20-30 minut. Gdy bakłażan jest większych wymiarów, czas pieczenia nieco wydłóż. Po upieczeniu, miąższ bakłażana wyjmij łyżką i umieść w misie blendera.

KROK 2: Do miąższu dodaj czosnek, sok z cytryny, oliwę i miksuj aż do połączenia się wszystkich składników.

KROK 3: Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki, dodaj czerwoną cebulę.

*Dip bakłażanowy najlepiej smakuje podany ze z pełnoziarnistym pieczywem.

Smacznego!