Okoń pieczony w folii z koperkiem
(3)
40 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
274 kcal / 1 porcję (298 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność91.79 kcal4.59%
-
Białko12.54 g25.08%
-
Węglowod.1.04 g0.39%
-
Tłuszcze1.61 g2.3%
-
Błonnik0.29 g1.16%
-
GDA4.59 %
Składniki
- Okoń, świeży - 200g
- Koperek pęczek - 16g (pęczek)
- Margaryna miękka, 60% tłuszczu - 5g (łyżeczka)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Wytrawne białe wino - 75g (½ lampki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Świeżą rybę uprzednio opraw (pozbądź się łusek płetw, skrzeli, wnętrzności i jeśli chcesz, również głowy), dobrze umyj pod bieżącą wodą.
KROK 2: Oprawioną rybę oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem zewnątrz i wewnątrz. Obłóż ją dużą ilością kopru (który można też posiekać bo po upieczeniu jest bardzo smaczny). Pamiętaj by wcisnąć go też do wewnątrz. Tak samo z margaryną - małe kawałki margaryny do wewnątrz i na rybę.
KROK 3: Rybę ułóż na kawałku folii aluminiowej, następnie zakręć ją tworząc torebkę, wcześniej wlewając do środka niewielka ilość wina.
KROK 4: Pakunek ułóż na blaszce i piecz w nagrzanym do 200 st. C przez ok 25 min.
Smacznego!