Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Okoń pieczony w folii z koperkiem

(3)
40 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
274 kcal / 1 porcję (298 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    91.79 kcal
    4.59%
  • Białko
    12.54 g
    25.08%
  • Węglowod.
    1.04 g
    0.39%
  • Tłuszcze
    1.61 g
    2.3%
  • Błonnik
    0.29 g
    1.16%
  • GDA
    4.59 %
Składniki
  • Okoń, świeży - 200g
  • Koperek pęczek - 16g (pęczek)
  • Margaryna miękka, 60% tłuszczu - 5g (łyżeczka)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Wytrawne białe wino - 75g (½ lampki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Świeżą rybę uprzednio opraw (pozbądź się łusek płetw, skrzeli, wnętrzności i jeśli chcesz, również głowy), dobrze umyj pod bieżącą wodą.

KROK 2: Oprawioną rybę oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem zewnątrz i wewnątrz. Obłóż ją dużą ilością kopru (który można też posiekać bo po upieczeniu jest bardzo smaczny). Pamiętaj by wcisnąć go też do wewnątrz. Tak samo z margaryną - małe kawałki margaryny do wewnątrz i na rybę.

KROK 3: Rybę ułóż na kawałku folii aluminiowej, następnie zakręć ją tworząc torebkę, wcześniej wlewając do środka niewielka ilość wina.

KROK 4: Pakunek ułóż na blaszce i piecz w nagrzanym do 200 st. C przez ok 25 min.

Smacznego!