Bakłażan faszerowany mięsem mielonym
-
Kaloryczność90.48 kcal4.52%
-
Białko5.60 g11.2%
-
Węglowod.7.01 g2.6%
-
Tłuszcze5.27 g7.53%
-
Błonnik1.89 g7.56%
-
GDA4.52 %
- Bakłażan - 480g
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Mięso mielone z indyka - 190g (1 ¾ porcji)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Kajzerki ciemne, bezglutenowe - 30g
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Kardamon mielony - 2g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Ponacinaj miąższ w kratkę, nie przecinając skórki. Oprósz solą i wysmaruj 1 łyżką oliwy z oliwek. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym rozcięciem (miąższem) do góry i piecz bez przykrycia przez 30 minut.
KROK 2: Mięso mielone wymieszaj z natką pietruszki, jajkiem, startą na tarce bezglutenową kajzerką, cynamonem i kardamonem. Dopraw solą i pieprzem.
KROK 3: Wyjmij bakłażany z piekarnika i przestudź. Łyżeczką zbierz same nasiona i wyrzuć je. Resztę miąższu wybierz łyżką pozostawiając około 1/2 cm warstwę miąższu od skóry. Miąższ posiekaj i wymieszaj go ze wszystkimi składnikami w misce.
KROK 3: Nadzieniem wypełnij upieczone łódeczki bakłażanów, posyp pozostałą, startą na tarce bezglutenową kajzerką i skrop 1 łyżką oliwy.
KROK 4: Całość wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez 35 minut.
*Mięso najlepiej jest mielić samemu, w domu kupując w sklepie świeżą i chudą sztukę mięsa. Jeśli nie mamy takiej możliwości, można o zmielenie mięsa poprosić sprzedawcę.
**Bakłażany faszerowane mięsem mielonym mogą stanowić samodzielne danie, ale sprawdzą się także z dodatkami takimi jak: ryż brązowy i tarta marchewka z jabłkiem.
Smacznego!