Sałatka śledziowa na maślance i jogurcie
(19)
20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
255 kcal / 1 porcję (345 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność73.76 kcal3.69%
-
Białko5.07 g10.14%
-
Węglowod.7.80 g2.89%
-
Tłuszcze2.76 g3.94%
-
Błonnik0.74 g2.96%
-
GDA3.69 %
Składniki
- Śledź, świeży - 300g
- Cebula - 45g (½ sztuki)
- Jabłko - 130g
- Ogórek kwaszony - 240g (4 sztuki)
- Liść laurowy - 0.5g (sztuka)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)
- Maślanka, 0,5% tłuszczu, z wapniem - 240g (szklanka)
- Ziemniaki - 375g (5 sztuk)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Usuń skórę z filetów śledziowych, pokrój je następnie na kawałki (na jeden kęs). Cebulę obierz i drobno posiekaj. Drobno pokrój także jabłko, obierz ze skóry i pokrój w małe kawałeczki ogórki kwaszone.
KROK 2: Ułóż śledzie w szklanym naczyniu, przekładając cebulą, jabłkami i ogórkami. Wrzuć następnie liść laurowy, ziele angielskie (3 szt.), polej wszystko jogurtem wymieszanym z naturalną maślanką.
KROK 3: Wstaw tak przygotowaną sałatkę na dobę lub dwie do lodówki. W tym czasie kilka razy przemieszaj wszystko, aby smaki dobrze się połączyły. Do śledzi podaj ziemniaki upieczone w mundurkach.
*Jeśli lubisz, możesz całość posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego!