Schab z sosem pieczarkowym Garam Masala
-
Kaloryczność77.86 kcal3.89%
-
Białko6.39 g12.78%
-
Węglowod.1.84 g0.68%
-
Tłuszcze5.56 g7.94%
-
Błonnik0.59 g2.36%
-
GDA3.89 %
- Wieprzowina, schab surowy bez kości - 300g
- Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
- Liść laurowy - 1g (2 sztuki)
- Pieczarki - 200g (10 sztuk)
- Śmietana, 18% tłuszczu - 150g (6 łyżek stołowych)
- Cebula - 30g (⅓ sztuki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Masło ekstra - 5g (łyżeczka)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)
Sposób przyrządzenia
Schab:
KROK 1: W dużym garnku zagotuj wywar warzywny. Dodaj do niego liść laurowy i ziele angielskie. (Możesz także dodać ulubionych ziół).
KROK 2: Schab dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Podziel go na sznycle (plasterki) o grupości około 1,5 cm. Nie rozbijaj.
KROK 3: Do gotującego się wywaru włóż uprzednio przygotowane plastry schabu. Zamieszaj. Gotuj około 10-12 minut, aż plastry schabu wypłyną na powierzchnię bulionu oraz nieco się podgotują. (Trzeba pilnować tego czasu, aby schabu nie przegotować. W przeciwnym razie będzie sbyt wysuszony).
Sos:
KROK 1: Pieczarki dokładnie umyj, odcedź. Połowę cebuli obierz i pokrój ją i pieczarki w plasterki.
KROK 2: Na patelni rozpuść masło i smaż pieczarki z cebulą przez 8 minut, cały czas mieszając. Następnie przełoż do garnka, duś pod przykryciem, aż pieczarki puszczą wodę. Następnie wodę odparuj, lecz nie całkowicie.
KROK 3: Do śmietany dodaj kilka łyżek wody z pieczarek i zamieszaj na gładko. Następnie całość dodaj do pieczarek i gotuj jeszcze przez chwilę, aż powtórnie się zagotuje. Przypraw do smaku solą, pieprzem, sporą ilością przyprawy indyjskiej Garam Masala oraz suszonym oregano.
KROK 4: Do tak przygotowanego sosu dodaj wcześniej ugotowany w bulionie schab. Dokładnie wymieszaj mięso z sosem pieczarkowym tak, aby dokładnie się nim pokryło.
*Przed podaniem posyp danie obficie posiekaną natką pietruszki
** Schab w sosie pieczarkowym doskonale smakuje podany z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem i gotowanymi buraczkami
Smacznego!