Placuszki bezglutenowe z bananem
(87)
20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
308 kcal / 1 porcję (219 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność141.02 kcal7.05%
-
Białko5.24 g10.48%
-
Węglowod.21.47 g7.95%
-
Tłuszcze4.54 g6.49%
-
Błonnik1.84 g7.36%
-
GDA7.05 %
Składniki
- Mąka kukurydziana - 130g (8 ⅔ łyżki stołowej)
- Banan - 250g
- Mleko UHT, 2% tłuszczu - 150g (⅔ szklanki)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Dynia, pestki - 40g (4 łyżki stołowe)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 200g (8 łyżek stołowych)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Banany obierz, pokrój w plastry i zmiksuj blenderem.
KROK 2: Dodaj jaja, mleko i mąkę z kukurydzy i wszystko zblenduj na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia (bezglutenowy) i wymieszaj.
KROK 3: Smaż małe placuszki z obu stron na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, aż będą rumiane.
*Podawaj z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego i podprażonymi wcześniej na suchej patelnii pestkami dyni.
Smacznego!