Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Bezglutenowe placki ziemniaczane

(16)
50 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
357 kcal / 1 porcję (329 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    108.46 kcal
    5.42%
  • Białko
    2.75 g
    5.5%
  • Węglowod.
    16.87 g
    6.25%
  • Tłuszcze
    3.98 g
    5.69%
  • Błonnik
    1.59 g
    6.36%
  • GDA
    5.42 %
Składniki
  • Ziemniaki - 1000g (13 ⅓ sztuki)
  • Cebula - 130g (1 ⅔ sztuki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Mąka kukurydziana - 30g (2 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 40g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ziemniaki i cebulę obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce (według preferencji) na cienkich lub grubych oczkach.

*Gdy ziemniaki są aż nad to soczyste, odciśnij je, zlej wodę, lekko posól, a następnie odczekaj chwilę do momentu, gdy osadzi się na dnie skrobia. Gdy to nastąpi, do odciśniętych ziemniaków dodaj skrobię.

KROK 2: Jaja roztrzep widelcem na puszystą masę, następnie za pomocą miksera wymieszaj masę jajeczną z ziemniakami i cebulą, czosnkiem, resztą przypraw i mąką kukurydzianą.

KROK 3: Dobrze rozgrzej olej na patelnii. Smaż placki na dużym ogniu do momentu, aż zrobią się rumiane i chrupiące. Tak smakują najlepiej.


*Jeśli chcesz ograniczyć ilość tłuszczu w plackach ziemniaczanych, możesz usunąć go odkładając usmażone już placki na ręcznik kuchenny lub też poprzez użycie do smażenia patelni teflonowej lub ceramicznej. Wtedy dodatek oleju będzie minimalny.

*Placki ziemniaczane najlepiej smakują z ziołami prowansalskimi i kiełbaską. Jeśli wolisz je na słodko, wtedy do ciasta nie dodawaj soli i pieprzu. W zamian możesz dodać cynamon lub wanilię, a już gotowe placki możesz polać miodem lub syropem klonowym.

Smacznego!