Budyń jaglany z bananem
(8)
20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
283 kcal / 1 porcję (294 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność96.44 kcal4.82%
-
Białko2.15 g4.3%
-
Węglowod.19.97 g7.4%
-
Tłuszcze1.16 g1.66%
-
Błonnik0.90 g3.6%
-
GDA4.82 %
Składniki
- Mleko migdałowe - 345g (1 ½ szklanki)
- Kasza jaglana sucha - 90g
- Banan - 140g
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W małym garnuszku zagotuj jedną szklankę mleka migdałowego, wsyp kaszę jaglaną i gotuj na małym ogniu dopóki kasza nie wchłonie całości mleka. Po ugotowaniu ma być miękka, może być nawet lekko rozgotowana. Jeśli dalej jest twarda i chrupiąca, dolej więcej mleka i gotuj do miękkości.
KROK 2: Dodaj do kaszy banana i ok pół szklanki mleka migdałowego. Zblenduj dokładnie tak, aby budyń miał aksamitną konsystencję.
*Tak przygotowany budyń najlepiej smakuj z ulubionymi owocami.
Smacznego!