Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Kotlety z kaszy jaglanej

(20)
60 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
318 kcal / 1 porcję (377 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    84.43 kcal
    4.22%
  • Białko
    2.77 g
    5.54%
  • Węglowod.
    12.68 g
    4.7%
  • Tłuszcze
    3.47 g
    4.96%
  • Błonnik
    2.21 g
    8.84%
  • GDA
    4.22 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 180g
  • Woda ciepła - 720g (3 szklanki)
  • Pieczarki - 500g (25 sztuk)
  • Płatki owsiane górskie - 75g (7 ½ łyżki stołowej)
  • Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
  • Cebula - 300g (3 ⅔ sztuki)
  • Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Otręby pszenne - 32g (8 łyżek stołowych)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną przepłucz na sicie. Zagotuj w granku 3 szklanki wody. Na gotującą się wodę wrzuć kaszę i przykryj pokrywką. Od ponownego zagotowania gotuj jeszcze 5 minut, wyłącz gaz i zostaw kaszę pod przykryciem, aby doszła i stała się sypka. Odczekaj około 20 minut.

KROK 2: Cebule obierz i pokrój w kostkę. Następnie ją podsmaż na patelni z rozgrzanym wcześniej olejem.

KROK 3: Pieczarki oczyść, przepłucz i krojów w plastry. Podsmaż je na rozgrzanym na oleju. Gdy są gotowe lekko rozdrobnij je w malakserze (lub blenderem) na bardzo drobno.

KROK 4: Płatki owsiane zmiel w młynku do kawy na drobny proszek.

KROK 5: Do dużej miski przesyp ciepłą, ale nie gorącą kaszę, rozdrobnione pieczarki, podsmażoną cebulę, poszatkowaną wcześniej natkę pietruszki, a także sporo pieprzu i soli. Dobrze wymieszaj całą masę. Na koniec dodaj zmielone płatki owsiane i ponownie dobrze wymieszaj. Masa na kotlety powinna być dość twarda i łatwo się formować.

KROK 6: Z masy uformuj kotlety, obtocz w otrębach pszennych i smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.

*Podawaj z warzywami lub zieloną sałatą z ogórkiem.

**Kotlety z kaszy jaglanej to świetne i bardzo pożywne danie obiadowe. Można skomponować je także w wersji bez glutenu, gdy użyjemy płatków owsianych bezglutenowych i obtoczymy także w nich całą masę (zamiast używać otrąb pszennych). Kotlety z kaszy jaglanej to propozycja nie tylko dla wegan i wegetarian, ale także dla każdego, bez względu na wiek.

Smacznego!