Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Tarta z kurczakiem i warzywami

(41)
40 minut+ czas pieczenia
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
519 kcal / 1 porcję (248 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    209.49 kcal
    10.47%
  • Białko
    9.74 g
    19.48%
  • Węglowod.
    11.01 g
    4.08%
  • Tłuszcze
    14.69 g
    20.99%
  • Błonnik
    1.27 g
    5.08%
  • GDA
    10.47 %
Składniki
  • Mąka pszenna, typ 500 - 97.5g (⅔ szklanki)
  • Mąka kukurydziana - 60g (4 łyżki stołowe)
  • Masło ekstra - 100g (20 łyżeczek)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Brokuły - 200g
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 200g
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Śmietana, 18% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
  • Ser Gouda, tarty - 200g (20 łyżek stołowych)
  • Curry - 3g (łyżeczka)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

Kruche ciasto:

KROK 1: Przesiej mąkę do sporej miski. Następnie pokrój w kostę zimne masło i dodaj do mąki, rozdrobnij palcami. Następnie dodaj jajo, szczypte soli i całość szybko zagnieć, ew. dodaj 2 łyżki zimnej wody. Ciastem wyłóż formę o średnicy 26 cm. Chłodź 30 minut.

Nadzienie:

KROK 1: Na 1/2 oleju podsmaż paprykę i cebulę pokrojoną w dużą kostkę. Na reszcie oleju podsmaż mięso pokrojone w drobną kostkę, dodaj posiekany czosnek i szczyptę pieprzu. Warzywa i mięso ostudź.

KROK 2: Ciasto przykryj pergaminem, wsyp groch (lub inne obciążenie) i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po tym czasie usuń papier i groch, a ciasto piecz jeszcze 10 minut.

KROK 3: Jajka wymieszaj ze śmietaną i serem. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą i curry. Do masy dodaj podsmażone mięso i jarzyny. Całość ułóż na podpieczonym spodzie i piecz ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C., aż masa się zetnie i ładnie zrumieni.

*Tarta z kurczakiem i warzywami jest daniem idealnym na kolację. Jest to potrawa łatwostrawna, lecz dość kaloryczna ze względu na dodatek sera żółtego oraz śmietany w masie warzywnej. Jeśli chcemy je nieco odchudzić, zamiast śmietany możemy dodać jogurt naturalny, a ser żółty zastąpić jego odpowiednikiem niskotłuszczowym.

Smacznego!