Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Mocno migdałowy omlet na słodko

(11)
20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
533 kcal / 1 porcję (266 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    200.56 kcal
    10.03%
  • Białko
    9.08 g
    18.16%
  • Węglowod.
    10.61 g
    3.93%
  • Tłuszcze
    13.87 g
    19.81%
  • Błonnik
    3.39 g
    13.56%
  • GDA
    10.03 %
Składniki
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Mąka migdałowa - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Mleko migdałowe - 50g (¼ szklanki)
  • Jabłko - 50g
  • Cukier - 12g (2 łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Jajka rozbij i oddziel białko od żółtek. Żółtka wymieszaj z cukrem, mąką migdałową (jeżeli nie masz kupionej mąki, zmiel płatki migdałowe na pył) i mleczkiem migdałowym oraz dodaj cynamon.

KROK 2: Jabłko obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, zostaw kilka plasterków do dekoracji.

KROK 3: Białka jaja ubij na sztywną pianę. Wymieszaj delikatnie masę z żółtek z ubitym białkiem. Dodaj jabłko i wymieszaj.

KROK 4: W zależności od sposobu obróbki, zapiekaj w piekarniku przez 20 minut lub jeśli smaż omlet na patelni przez 5-7 minut z każdej strony.

Smacznego!