Mocno migdałowy omlet na słodko
(11)
20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
533 kcal / 1 porcję (266 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność200.56 kcal10.03%
-
Białko9.08 g18.16%
-
Węglowod.10.61 g3.93%
-
Tłuszcze13.87 g19.81%
-
Błonnik3.39 g13.56%
-
GDA10.03 %
Składniki
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Mąka migdałowa - 50g (5 łyżek stołowych)
- Mleko migdałowe - 50g (¼ szklanki)
- Jabłko - 50g
- Cukier - 12g (2 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Jajka rozbij i oddziel białko od żółtek. Żółtka wymieszaj z cukrem, mąką migdałową (jeżeli nie masz kupionej mąki, zmiel płatki migdałowe na pył) i mleczkiem migdałowym oraz dodaj cynamon.
KROK 2: Jabłko obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, zostaw kilka plasterków do dekoracji.
KROK 3: Białka jaja ubij na sztywną pianę. Wymieszaj delikatnie masę z żółtek z ubitym białkiem. Dodaj jabłko i wymieszaj.
KROK 4: W zależności od sposobu obróbki, zapiekaj w piekarniku przez 20 minut lub jeśli smaż omlet na patelni przez 5-7 minut z każdej strony.
Smacznego!