Żytnie naleśniki na maślance
(65)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
273 kcal / 1 porcję (246 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność111.02 kcal5.55%
-
Białko8.85 g17.7%
-
Węglowod.15.18 g5.62%
-
Tłuszcze2.12 g3.03%
-
Błonnik1.34 g5.36%
-
GDA5.55 %
Składniki
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Mąka żytnia, typ 1400 - 120g
- Maślanka, 0,5% tłuszczu, z wapniem - 480g (2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
- Cukier - 24g (4 łyżeczki)
- Ser twarogowy chudy - 250g (12 ½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksuj.
KROK 2: Przetrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek powłokę teflonowej patelni lub specjalnej, przeznaczonej do naleśników. Przed smażeniem, zadbaj o to by dobrze ją nagrzać.
*Na jeden naleśnik przypada około 1 chochla (do zupy) ciasta.
KROK 3: Smaż na małym, ale szerokim ogniu, aż brzegi zaczną lekko odchodzić. Przewróć je na drugą stronę.
KROK 4: Gotowe naleśniki możesz posmarować serem białym lub twarożkiem i podać z ulubionymi owocami.
Smacznego!