Deser z nasionami chia i mango
(18)
10 minut + schładzanie w lodówce
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
255 kcal / 1 porcję (265 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność96.09 kcal4.8%
-
Białko3.23 g6.46%
-
Węglowod.12.86 g4.76%
-
Tłuszcze3.36 g4.8%
-
Błonnik3.97 g15.88%
-
GDA4.8 %
Składniki
- Mleko UHT, 2% tłuszczu - 230g (szklanka)
- Daktyle, suszone - 20g
- Nasiona chia - 40g (4 łyżki stołowe)
- Mango - 240g (¾ sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W blenderze kielichowym zmiksuj mleko z daktylami.
KROK 2: Następnie wsyp do tak powstałej masy nasiona chia. Dokładnie i energicznie wymieszaj.
KROK 3: Wstaw mleko do lodówki na około 4-5 godzin, aby nasiona wchłonęły resztę mleka. Najlepiej deser zrobić poprzedniego wieczoru.
KROK 4: Po tym czasie dokładnie umyj, obierz i pokrój na kawałki owoc mango. Zmiksuj dokładnie blenderem.
KROK 5: Przekładaj do dekoracyjnych, wysokich kieliszków mleko z chia naprzemiennie z mango.
*Udekoruj resztą mango.
Smacznego!