Zielony koktajl z awokado
(6)
10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
267 kcal / 1 porcję (236 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność113.22 kcal5.66%
-
Białko1.35 g2.7%
-
Węglowod.9.17 g3.4%
-
Tłuszcze9.24 g13.2%
-
Błonnik2.72 g10.88%
-
GDA5.66 %
Składniki
- Awokado - 140g
- Jabłko - 90g
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Awokado umyj i osusz. Następnie przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę (w dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć - wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu).
KROK 2: Owoc obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Pokrojony miąższ umieść w pojemniku blendera.
KROK 3: Awokado skrop obficie sokiem z cytryny, dzięki temu zachowa swój zielony kolor. Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Następnie dorzuć do pozostałych składników.
KROK 4: Całość zmiksuj dokładnie, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji koktajlu. Przelej do wysokiej szklanki.
Smacznego!