Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym

(26)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
339 kcal / 1 porcję (228 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    148.71 kcal
    7.44%
  • Białko
    9.92 g
    19.84%
  • Węglowod.
    3.13 g
    1.16%
  • Tłuszcze
    11.05 g
    15.79%
  • Błonnik
    0.53 g
    2.12%
  • GDA
    7.44 %
Składniki
  • Mięso z piersi indyka, bez skóry - 400g
  • Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Pietruszka, korzeń - 35g
  • Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
  • Musztarda francuska - 40g (2 łyżki stołowe)
  • Śmietana, 18% tłuszczu - 300g (12 łyżek stołowych)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Na patelni rozgrzej dobrze olej rzepakowy. Wrzuć pokrojone szalotki, dodaj eskalopki z indyka i dalej smaż 5 min. Po kolejnych 5 minutach odwróć je na drugą stronę. Wyjmij mięso z patelni i odstaw przykrywając je by nie ostygło.

KROK 2: Do gorącej patelni wlej śmietanę 18%, musztardę francuską, tymianek, sól i pieprz, całość następnie zagotuj. Łyżką drewnianą wymieszaj wszystko, co przywarło do patelni, gotuj kolejne 2 minuty.

KROK 3: Przygotowane uprzednio mięso włóż do gotującego się sosu i wymieszaj. Całość posyp natką pietruszki.

* Danie to świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami w ziołach oraz świeżą surówką z marchwi i jabłka.

Smacznego!