Bezglutenowy pasztet z soczewicy z żurawiną
-
Kaloryczność388.40 kcal19.42%
-
Białko10.76 g21.52%
-
Węglowod.39.44 g14.61%
-
Tłuszcze23.05 g32.93%
-
Błonnik4.40 g17.6%
-
GDA19.42 %
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 200g
- Kasza jaglana sucha - 100g
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 100g
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Żurawina suszona - 48g (4 łyżki stołowe)
- Sos sojowy - 15g (3 łyżeczki)
- Liść laurowy - 1g (2 sztuki)
- Ziele angielskie - 4g (2 sztuki)
- Goździki - 1g (½ łyżeczki)
- Majeranek otarty, suszony - 2.3g (⅔ łyżeczki)
- Curry - 1.5g (½ łyżeczki)
- Bazylia suszona - 2g (½ łyżeczki)
- Gałka muszkatołowa mielona - 0.5g (szczypta)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 5g (5 szczypt)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 30g (3 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cebulę pokrój w kostkę, na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę razem z liściem laurowym, zielem angielskim oraz goździkami. Smaż na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjmij przyprawy i wyrzuć je.
KROK 2: Cebulę dodaj do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksuj przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbuj i dopraw do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Dodaj żurawinę i wmieszaj ją dokładnie łyżką w masę.
KROK 3: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masę przełóż do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię i piecz przez 40 - 45 minut. Następnie wystudź przez całą noc w foremce, rano wyjmij pasztet z formy i podawaj.
Smacznego!