Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Bezglutenowy pasztet z soczewicy z żurawiną

(68)
90 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
475 kcal / 1 porcję (122 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    388.40 kcal
    19.42%
  • Białko
    10.76 g
    21.52%
  • Węglowod.
    39.44 g
    14.61%
  • Tłuszcze
    23.05 g
    32.93%
  • Błonnik
    4.40 g
    17.6%
  • GDA
    19.42 %
Składniki
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 200g
  • Kasza jaglana sucha - 100g
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 100g
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Żurawina suszona - 48g (4 łyżki stołowe)
  • Sos sojowy - 15g (3 łyżeczki)
  • Liść laurowy - 1g (2 sztuki)
  • Ziele angielskie - 4g (2 sztuki)
  • Goździki - 1g (½ łyżeczki)
  • Majeranek otarty, suszony - 2.3g (⅔ łyżeczki)
  • Curry - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Bazylia suszona - 2g (½ łyżeczki)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 0.5g (szczypta)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 5g (5 szczypt)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 30g (3 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Cebulę pokrój w kostkę, na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę razem z liściem laurowym, zielem angielskim oraz goździkami. Smaż na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjmij przyprawy i wyrzuć je.

KROK 2: Cebulę dodaj do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksuj przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbuj i dopraw do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Dodaj żurawinę i wmieszaj ją dokładnie łyżką w masę.

KROK 3: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masę przełóż do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię i piecz przez 40 - 45 minut. Następnie wystudź przez całą noc w foremce, rano wyjmij pasztet z formy i podawaj.

Smacznego!