Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Śledzie pod piernikowo-orzechową pierzynką

(14)
40 minut + czas marynowania
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
926 kcal / 1 porcję (148 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    625.88 kcal
    31.29%
  • Białko
    4.98 g
    9.96%
  • Węglowod.
    26.02 g
    9.64%
  • Tłuszcze
    57.70 g
    82.43%
  • Błonnik
    3.08 g
    12.32%
  • GDA
    31.29 %
Składniki
  • Olej z pestek winogron - 250g
  • Goździki - 2g (łyżeczka)
  • Liść laurowy - 1g (2 sztuki)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Cynamon kora - 10g
  • Imbir korzeń - 8g
  • Piernik z bakaliami - 125g
  • Orzechy włoskie - 124g (31 sztuk)
  • Miód pszczeli - 48g (4 łyżeczki)
  • Ocet balsamiczny - 12g (2 łyżki stołowe)
  • Rozmaryn suszony - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Imbir korzeń - 8g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Olej winogronowy, goździki, liście laurowe, pieprz, cynamon i starty imbir włóż do rondelka i podgrzej. Zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia. Tak powstanie zalewa.

KROK 2: Śledzie pokrój na 1-2 cm kawałki i przełóż do słoika. Zalej zalewą i wstaw do lodówki na 1-2 dni.

KROK 3: Suchy piernik zetrzyj na tarce lub zmiksuj w malakserze na proszek. Dodaj dropno posiekane orzechy włoskie, podgrzany miód, ocet, rozmaryn i starty drobno imbir. Wymieszaj. Odsącz śledzie z zalewy i wymieszaj z masą piernikową.

*Można podawać od razu.

Smacznego!