Frytki z bakłażana
(2)
60 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
166 kcal / 1 porcję (142 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność116.76 kcal5.84%
-
Białko1.28 g2.56%
-
Węglowod.7.25 g2.69%
-
Tłuszcze10.45 g14.93%
-
Błonnik2.58 g10.32%
-
GDA5.84 %
Składniki
- Bakłażan - 240g
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Bakłażana przekrój na pół i pokrój w paski o grubości około 1 cm lub nieco grubsze.
KROK 2: Paski wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pomiędzy bakłażany ułóż ząbki czosnku. Skrop oliwą i obficie solą, a następnie wsuń do piekarnika na około 50 minut.
KROK 3: Po tym czasie wyłóż całość na talerz, ponownie dopraw do smaku.
*Frytki z bakłażana najlepiej smakują z czosnkowo-jogurtowym dipem.
Smacznego!