Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Frytki z bakłażana

(2)
60 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
166 kcal / 1 porcję (142 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    116.76 kcal
    5.84%
  • Białko
    1.28 g
    2.56%
  • Węglowod.
    7.25 g
    2.69%
  • Tłuszcze
    10.45 g
    14.93%
  • Błonnik
    2.58 g
    10.32%
  • GDA
    5.84 %
Składniki
  • Bakłażan - 240g
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Bakłażana przekrój na pół i pokrój w paski o grubości około 1 cm lub nieco grubsze.

KROK 2: Paski wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pomiędzy bakłażany ułóż ząbki czosnku. Skrop oliwą i obficie solą, a następnie wsuń do piekarnika na około 50 minut.

KROK 3: Po tym czasie wyłóż całość na talerz, ponownie dopraw do smaku.

*Frytki z bakłażana najlepiej smakują z czosnkowo-jogurtowym dipem.

Smacznego!