Curry z fasolą i mlekiem kokosowym
(18)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
261 kcal / 1 porcję (325 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność80.31 kcal4.02%
-
Białko1.78 g3.56%
-
Węglowod.8.64 g3.2%
-
Tłuszcze4.85 g6.93%
-
Błonnik1.28 g5.12%
-
GDA4.02 %
Składniki
- Ziemniaki - 375g (5 sztuk)
- Fasola cięta, konserwowa, bez zalewy - 200g
- Szpinak młody - 100g (4 garście)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Imbir korzeń - 5g
- Cebula czerwona - 120g (1 ¼ sztuki)
- Czosnek mały - 9g (3 ząbki)
- Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
- Kolendra swieża - 7.5g (½ pęczka)
- Pomidory w puszce - 240g (½ puszki)
- Mleczko kokosowe - 200g (20 łyżek stołowych)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W naczyniu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj nasiona gorczycy i kiedy zaczną podskakiwać na patelni dodaj kozieradkę i cebulę. Po ok. 2 minutach dodaj czosnek i imbir. Podsmaż jeszcze 2 minuty.
KROK 2: Dodaj kmin, kolendrę i kurkumę i pomidory z puszki. Gotuj 10 minut.
KROK 3: Dodaj ugotowane wcześniej ziemniaki i fasolę z puszki (przepłukana z zalewy) oraz szpinak. Gotuj 5 minut, następnie dodaj mleko kokosowe i ew. sok z cytryny. Jeśli jest taka potrzeba dopraw do smaku solą i ulubionymi przyprawami.
Smacznego!