Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Kasza jaglana po meksykańsku

(33)
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
291 kcal / 1 porcję (287 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    101.50 kcal
    5.08%
  • Białko
    6.40 g
    12.8%
  • Węglowod.
    16.52 g
    6.12%
  • Tłuszcze
    1.83 g
    2.61%
  • Błonnik
    2.60 g
    10.4%
  • GDA
    5.08 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 135g
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Pomidor - 240g
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Fasola czerwona, konserwowa - 170g (8 ½ łyżki stołowej)
  • Kukurydza, konserwowa - 170g (11 ⅓ łyżki stołowej)
  • Sos sojowy - 10g (2 łyżeczki)
  • Pierś z kurczaka gotowana - 100g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Oregano - 8g (4 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Odsącz fasolę i kukurydzę. Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie do "zeszklenia". Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Wymieszaj wszystko i dalej smaż na wolnym ogniu, aż papryka będzie miękka. Do papryki i cebuli wlewamy 2 szklanki soku pomidorowego i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Dodaj do smaku: sól, przyprawę meksykańską, pieprz, chilli, oregano, kurkumę oraz sos sojowy.

KROK 2: W momencie gdy sok zacznie się gotować, wsyp 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej i przykryj pokrywką. Kasza musi gotować się w soku pomidorowym pod przykryciem ok. 20 minut. W razie potrzeby dodaj więcej soku pomidorowego.

KROK 3: Pierś z kurczaka pokrój na średniej wielkości kawałki i podsmaż na innej patelni. Gdy kasza będzie już miękka, dodaj do całej potrawy pierś, kukurydzę i fasolę. Całość dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby po raz kolejny przypraw do smaku.

Smacznego!