Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Frittata z jarmużem

(23)
20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
358 kcal / 1 porcję (229 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    156.43 kcal
    7.82%
  • Białko
    12.45 g
    24.9%
  • Węglowod.
    2.85 g
    1.06%
  • Tłuszcze
    10.88 g
    15.54%
  • Błonnik
    0.64 g
    2.56%
  • GDA
    7.82 %
Składniki
  • Jarmuż - 15g (3 liście)
  • Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Czosnek mały - 3g (ząbek)
  • Mozzarella - 125g (8 ⅓ plastra)
  • Pomidor - 100g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Jarmuż umyj, odkrój i odrzuć twarde łodyżki. Pokrój go na mniejsze części.

KROK 2: W głębokim talerzu roztrzep widelcem jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj starty na drobnej tarce czosnek. Podsmaż go przez kilkanaście sekund, dodaj jarmuż (ugnieć i przyciśnij, jeśli nie mieści się na patelni). Podsmaż na małym ogniu ok. 4 minuty (można pod przykryciem) aż zmięknie i nieco zmniejszy objętość.

KROK 3: Wlej masę jajeczną, posyp serem. Smaż przez około 2 minuty na małym ogniu, następnie na wierzchu połóż plasterki pomidora i wstaw do piekarnika (bez przykrycia) na około 13 minut.

KROK 4: Po wyjęciu z piekarnika możesz posypać mieloną wędzoną papryką lub/i skropić oliwą extra vergine.

*Podawaj np. z liśćmi roszponki i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!