Komosa ryżowa z sosem pieczarkowo-orzechowym
-
Kaloryczność154.79 kcal7.74%
-
Białko6.74 g13.48%
-
Węglowod.16.52 g6.12%
-
Tłuszcze8.00 g11.43%
-
Błonnik3.53 g14.12%
-
GDA7.74 %
- Quinoa - komosa ryżowa - 180g (szklanka)
- Pieczarki - 500g (25 sztuk)
- Orzechy włoskie - 100g (25 sztuk)
- Tymianek suszony - 4g (2 łyżeczki)
- Cebula - 70g (¾ sztuki)
- Gałka muszkatołowa mielona - 0.5g (szczypta)
- Sos sojowy - 20g (4 łyżeczki)
- Sok z cytryny - 9g (3 łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę ryżową zalej 2 szklankami wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, lekko posól i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. (Ziarenka są gotowe, kiedy się "otworzą", co poznasz po rozwinięciu się drobnych, białych "ogonków").
KROK 2: W tym czasie pokrój pieczarki w plasterki, wyłóż na suchą, rozgrzaną patelnię, posól, dodaj szczyptę tymianku, posiekaną cebulę i odrobinę wody. Duś, aż pieczarki będą miękkie. Następnie 2-3 łyżki pieczarek odłóż do miseczki, a resztę zmiksuj na gładki sos razem z namoczonymi orzechami włoskimi i wodą. Wody dodaj tyle, ile potrzeba do uzyskania pożądanej gęstości sosu.
KROK 3: Całość podgrzej, przypraw do smaku sokiem z cytryny, tymiankiem, gałką muszkatołową, solą, sosem sojowym i pieprzem.
KROK 4: Sosem polej ugotowaną komosę, na wierzch połóż odłożone wcześniej pieczarki oraz posiekane, nienamoczone, podmrażone na suchej patelni orzechy i natkę pietruszki.
Smacznego!