Babeczki z kaszą gryczaną
(17)
40 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
317 kcal / 1 porcję (203 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność155.83 kcal7.79%
-
Białko5.19 g10.38%
-
Węglowod.23.23 g8.6%
-
Tłuszcze5.89 g8.41%
-
Błonnik2.86 g11.44%
-
GDA7.79 %
Składniki
- Kasza gryczana sucha - 90g
- Cebula - 45g (½ sztuki)
- Pomidor suszony - 35g (5 sztuk)
- Brokuły - 200g
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Papryczka chili - 5g (¼ sztuki)
- Zioła prowansalskie - 9g (3 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ugotuj kaszę gryczaną. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na patelni na oleju.
KROK 2: Następnie również drobno posiekaj suszone pomidory i pokrój brokuły. W osobnej misce wyłóż ugotowaną kaszę, dodaj przyprawy i siemię lniane. Wszystko zmiksuj blenderem, dodaj kawałki suszonych pomidorów, brokuły i zeszkloną cebulę - wszystko wymieszaj i ułóż w foremki do babeczek.
KROK 3: Piecz ok. 30 min w 180 stopniach.
Smacznego!