Gryczane krokieciki z komosą ryżową
(15)
45 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
349 kcal / 1 porcję (171 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność203.50 kcal10.18%
-
Białko8.49 g16.98%
-
Węglowod.40.62 g15.04%
-
Tłuszcze2.29 g3.27%
-
Błonnik4.61 g18.44%
-
GDA10.18 %
Składniki
- Kasza gryczana sucha - 300g
- Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
- Kurkuma - 2g
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
- Czarnuszka - 10g (2 łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Pieczarki - 160g (8 sztuk)
- Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
- Dynia - 100g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Ziele angielskie - 5g (2 ½ sztuki)
- Majeranek otarty, suszony - 3g (łyżeczka)
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
Ciasto naleśnikowe:
KROK 1: Kaszę dokładnie przepłucz na gęstym sitku. Odej wodę, dodaj świeżą wodę rozpoczynając od niewielkiej jej ilości i stopniowo dolewaj miksując całość na jednolitą dość rzadką masę naleśnikową. Dodaj przyprawy (kmin rzymski, kukrkuma, papryka słodka mielona, sól oraz pieprz czarny) i wymieszaj (nie miksuj czarnuszki).
KROK 2: Smaż na niezbyt gorącej patelni (możesz posmarować niewielką ilością tłuszczu patelni tylko przed pierwszym naleśnikiem (zależy to od jakości i użycia patelni) lub za każdym razem kiedy wylewasz nowe ciasto.
FARSZ:
KROK 1: Quinoa porządnie przepłucz, następnie ugotuj w 2x większej ilości wody (dolewaj w razie potrzeby by ziarna ugotować do miękkości ale nie rozgotować).
KROK 2: Pieczarki pokrój dość drobno i uduś w garnuszku podlewając tłuszcz niewielką ilością wody z dodatkiem przypraw: majeranku, mielonego ziela, soli i pieprzu (ewentualnie papryki wędzonej) oraz startej na drobnych oczkach dyni.
KROK 3: Następnie, kiedy woda odparuje, a grzyby i dynia są już podduszone, dodaj do całości quinoa i dokładnie wymieszaj. Farsz powinien być dość zwarty i niezbyt mokry.
KROK 4: Placki gryczane nadziewaj niezbyt dużą ilością masy i zawijaj jak zwykłe krokiety.
Przed podaniem posmaruj każdego krokieta natłuszczonym pędzelkiem i zapiecz w piekarniku.
Smacznego!