Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Jaglana frittata z warzywami

(16)
40 minut
1-2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
165 kcal / 1 porcję (234 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    70.66 kcal
    3.53%
  • Białko
    4.71 g
    9.42%
  • Węglowod.
    8.38 g
    3.1%
  • Tłuszcze
    2.63 g
    3.76%
  • Błonnik
    1.42 g
    5.68%
  • GDA
    3.53 %
Składniki
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Kasza jaglana sucha - 20g
  • Marchew - 60g
  • Cukinia - 150g
  • Rzodkiewka - 45g (3 sztuki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
  • Tymianek suszony - 4g (2 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj w około 200 ml wody na małym ogniu przez 10 minut, po czym odstaw aż wchłonie resztę płynu.

KROK 2: W między czasie cukinię i obraną marchew utrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj 1 wyciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojoną w kostkę lub plasterki rzodkiewkę. Całość wymieszaj z jogurtem naturalnym i jajkami, dodaj odrobinę soli, tymianek oraz pieprz.

KROK 3: Na końcu dodaj lekko przestudzoną kaszę i raz jeszcze wymieszaj całość, po czym masę przełóż do silikonowej foremki np. na tartę, lub szklanego naczynia do zapiekania - wtedy użyj papieru do pieczenia lub lekko natłuszczamy formę.

KROK 4: Całość przed upieczeniem jest dość gęsta, więc możesz użyć "za dużej" foremki i upiec frittatę w sporej silikonowej formie nie rozprowadzając masy po całej jej powierzchni. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180'C.

Smacznego!