Pasztet jaglany z gruszkami
-
Kaloryczność275.65 kcal13.78%
-
Białko9.09 g18.18%
-
Węglowod.36.67 g13.58%
-
Tłuszcze13.15 g18.79%
-
Błonnik6.48 g25.92%
-
GDA13.78 %
- Gruszka - 200g
- Fasola biała, nasiona suche - 180g
- Kasza jaglana sucha - 90g
- Olej rzepakowy uniwersalny - 70g (7 łyżek stołowych)
- Sos sojowy - 20g (4 łyżeczki)
- Tymianek suszony - 4g (2 łyżeczki)
- Rozmaryn suszony - 1.5g (½ łyżeczki)
- Kolendra swieża - 7.5g (½ pęczka)
- Majeranek otarty, suszony - 3g (łyżeczka)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 5g (5 szczypt)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Gruszki obierz, pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie ułóż na papierze do pieczenia i piecz przez 10 - 12 minut do czasu, aż gruszki zmiękną i zaczną się rozpadać.
KROK 2: W międzyczasie wszystkie składniki włóż do dużej miski i przy pomocy ręcznego blendera zblenduj je na gęstą, gładką masę. Kiedy gruszki będą miękkie, dodaj je do masy i ponownie zblenduj, na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
KROK 3: Foremkę do pieczenia wyłóż papierem, przełóż do środka masę pasztetową. Pasztet wyrównaj, na szczycie ułóż kawałki świeżych gruszek i piecz przez 35 - 45 minut do momentu, aż pasztet będzie miał złoty wierzch. Po upływie tego czasu, pasztet wyjmij z piekarnika i ostudź przez przynajmniej 3 godziny.
Smacznego!